Nyitó lap

Az interneten rengeteg testünket lúgosító tanács és étel felsorolás, recept van. Nem véletlen!
Érdemes ebbe bele tanulni és alkalmazni! Nagyon sok egészséget megmenthetünk és van esélyünk arra is talán, hogy megelőzhetjük súlyos, akár halálos betegségek alattomos kialakulását is.
Sokaknál ma már a fiatal kor sem akadályozza meg az ilyen betegségek kialakulását.

Testünkbe bevitt táplálék pH és PRAL értékei: Lúgos és savas ételek, italok

A lúgos ételeknek negatív, a savas ételeknek pozitív PRAL értéke van. Az elfogyasztott, megemésztett és felszívott étel összetevői a test egészében és a vesében mint savképző/savasító, vagy bázisképző/alkalizáló összetevők jelennek meg. Ha az egy étkezésen, vagy egy napon belül elfogyasztott savképző és bázisképző anyagok mennyiségét és hatását összesítjük, kiszámíthatjuk a sav és bázis bevitel mértékét és arányait. Ha az étrend több savas összetevőt nyújt, mint bázikusat, akkor az nettó savterhelésként érvényesül, ha több bázikusat, akkor nettó bázikus terhelésről, lúgos irányba történő eltolódásról van szó. Az étrend sav-bázis egyensúlyra gyakorolt hatásának meghatározására régebben a hamu analízist alkalmazták, ami azonban meglehetősen pontatlan módszer volt.

 

Jobb módszer ma már a PRAL (Potential Renal Acid Load=Potenciális Renális Savterhelés /ren= vese/) és a NAE (Net Acid Excretion=Nettó Savkiválasztás) értékek használata.

 

A NAE közvetlenül meghatározható a vizelet sav és ammónium tartalmának mérésével, majd a szintén mért vizelet bikarbonát mennyiség ebből történő kivonásával. Ez a módszer természetesen a vegyes napi táplálékbevitel hatását mutatja meg, nem az egyes ételekét, tápanyagokét.

A PRAL az egyes ételek savasító, vagy lúgosító hatását fejezi ki számokban. A negatív PRAL értékek azt jelentik, hogy az étel bázikus/alkalikus, a pozitív PRAL érték azt mutatja, hogy az étel savasító, a 0 érték azt jelenti, hogy az étel semleges. Az ételek PRAL (Potential Renal Acid Load - Potenciális sav érték) értéke:
 A 0 érték azt jelenti, hogy az étel semleges. (Minél nagyobb az érték annál inkább savas vagy lúgos az étel).
 

A táblázat Remer és Manz nyomán készül, minden PRAL pont 100 grammos adagokra vonatkozik:

A lúgos ételeknek negatív, a savas ételeknek pozitív PRAL értéke van!

Hús és húskészítmények

Tej, tejtermékek és tojások

Zöldségek

Gyümölcsök, magvak

Gabona készítmények

 

átlagosan 9,5

Savó -1,6

Átlagosan -2,8

Átlagosan -3,1

Barna rizs -0,5

 

Virsli  6,7

átlagosan 1

Zeller -5,2

Mazsola -21,0

Zöldbab -3,1

 

Sovány marhahús 7,8

Magas fehérjetartalmú sajtok 23,6

Répa -4,9

Fekete ribizli -6,5

Liszt átlagosan 7,0

 

Sovány sertéshús 7,9

Alacsony fehérjetartalmú sajtok 8,0

Karfiol -4,0

Banán -5,5

Fehér rizs 1,7

 

Csirke 8,7

Író 0,5

Burgonya -4,0

Sárgabarack -4,8

Búza kenyér 1,8

 

Borjú filé 9

Jégkrém 0,6

Retek -3,7

Kiwi -4,1

Rozs keksz 3,3

 

Pulyka 9,9

Pasztörizált teljes tej 0,7

Padlizsán -3,4

Cseresznye -3,6

Fehér kenyér 3,7

 

Szalámi  11,6

Tojás fehérje 1,1

Paradicsom -3,1

Narancslé -2,9

Kevert gabona búzakenyér 3,8

 

 

Teljes tej 1,1

Paradicsomlé -2,8

Körte -2,9

Kenyér átlagosan 3,5

 

Hal

Tejföl 1,2

Cukkini -2,6

Mogyoró -2,8

Rozsliszt 5,9

 

átlagosan 7,9

Teljes tejből készült gyümölcsjoghurt 1,2

Fejes saláta -2,5

Narancs -2,7

Kukoricapehely 6,0

 

Foltos tőkehal 6,8

Tojás (teljes) 8,2

Cikória -2,0

Ananász -2,7

Tojásos tészták 6,4

Hering 7

Túró 8,7

Póréhagyma -1,8

Citromlé -2,5

Fehér spagetti 6,5

Tőkehal filé 7,1

Gouda sajt 18,6

Hagyma -1,5

Őszibarack -2,4

Teljes gabonából

készült spagetti 7,3

Pisztráng 10,8

Kemény sajt 19,2

Gomba -1,4

Almalé -2,2

Búza liszt 8,2

 

Tojássárgája 23,4

Bors -1,4

Alma -2,2

Zab 10,7

Cukrok

Alacsony zsírtartalmú Cheddar sajt 26,4

Brokkoli -1,2

Eper -2,2

Tészták átlagosan 6,7

Méz -0,3

Parmezán sajt 34,2

Kígyó uborka -0,8

Görögdinnye -1,9

Rozskenyér 4,1

Lekvár -1,5

 

Spárga -0,4

Szőlőlé -1,0

 

Tejcsokoládé 2,4

Zsírok és olajok

 

 

Borsó 1,2

Torta 3,7

átlagosan 0,0

Italok

Amerikai mogyoró 8,3

Lencse 3,5

átlagosan 4,3

Olívaolaj 0,0

Lúgos, antioxidáns víz -9,2

Dió 6,8 

Hüvelyesek átlagosan 1,2 

 

Napraforgóolaj 0,0

Vörösbor -2,4

 

 

 

Vaj 0,6

Fehérbor -1,2

 

 

 

 

Kakaó -0,4

 

 

 

 

Tea -0,3

 

 

 

 

Csapolt sör 0,2

 

 

 

 

Világos sör 0,9

 

 

 

 

Csapvíz  0,1-0,8

 

 

 

 

Ásványvíz 0,2-0,8

 

 

 

 

Kávé 2,4

 

 

         

Ma nem könnyű összeállítani úgy az étrendünket, hogy csak lúgos ételeket fogyasszunk! Ha viszont rosszindulatú daganattal küzd valaki, a rendszeres következetes lúgosítása a szervezetnek és a test születéskorihoz hasonló pH szinten tartása, mégis talán akár életmentő is lehet!!

A fiatalosság megőrzésében nagy segítség lehet az Ozmózissal tisztított és lúgosított ivóvíz!

 

Szerezze be már most tőlünk víztisztítóját készülékét!
Így pénzt és egészséget is megtakaríthat!

 

Klór szűrés a zuhanyvízből       

     Vízttisztító javítás  Házhozszállítás  Karbantartás, szerelés 

Háztartási vízkezelés  Üzemanyag megtakarító  Gázmegtakarítás    Összehasonlítások   

Vásárlói tapasztalatok  Miért kellene mindenkinek?      Tévhitek a vízről és az ásványvizekről Vízhelyzet 

Szennyvízkezelés          Rólunk

  Kapcsolat  Nyitó lap

 

Jogi nyilatkozatunk:

Mi nem a gyógyszerek eladására szakosodtunk. Ezért azt a területet véletlenül érintő szakmaiságunk és véleményünk is, - főleg onnan nézve -, talán kétségbe vonható.

Oldalainkon az írások, az említett utalások, termékek és eljárások ismertetése nem valamely betegség megelőzését, diagnosztizálását, kezelését, gyógyítását tartalmazzák! Ez az orvosok feladata. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és bemutatása szándékunk szerint nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van.

Termék ismertetőinkben, írásainkban, aki az orvosi vizsgálat, kezelés vagy műtéti beavatkozás szükségtelenségét vagy mellőzhetőségét értelmezi, arra utalást vél kiolvasni, vagy írásaink nála annak képzetét vagy szerinte a látszatát keltik, vagy bármely egészséggel összefüggő oldalunkkal, termékünkkel, tájékoztatónkkal kapcsolatban egészségügyi felvetése,
kétsége, kérdése támad, kérjük azonnal konzultáljon arról a témáról kezelőorvosával, szakorvosával, gyógyszerészével.

Azonban korunkból adódó bőséges egészséggel kapcsolatos egyéni megfigyeléseinket az Internet szabadságával élve, mégis szívesen tesszük közzé gondolat ébresztésre, a fenti feltételek figyelembe ajánlása mellett.

A weboldalainkon olvasható egészséggel összefüggő információk a saját és a törzsvásárlóink, barátaink egyéni megfigyelései, valamint a neten is felkutatható, olyan embereké, akik szintén sok időt szántak az emberek vízzel kapcsolatos egészséget érintő információk megismerésére. Ezek nem helyettesítik az orvosok és gyógyszerészek szakszerű véleményét.

Azért alkalmazzuk szándékosan, sűrűn, a bizonytalannak tűnő megfogalmazásainkat is, például a lehet, talán, lehetséges, úgy tűnik, tűnhet, úgy látszik, esetleg/es, -hat, elképzelhető, előfordulható, mi azt gondoljuk, stb., hogy kedves olvasóink hatóságilag is használt hiteles forrásokban is feltétlenül jól nézzenek utána az érdeklődésüket felkeltő témáknak, ténynek tűnő gondolatoknak is.

Az írásainkban és oldalainkon alapvetően leginkább kérdezni szándékozunk az érdeklődés felébresztése miatt, és esetleges kijelentéseink is csak a sok éves egyéni tapasztalatainkat mutatják abban a témában!

Az esetleges állításainkat nem értékelte az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA).
Az oldalaink egészséggel összefüggő információit a kedves érdeklődőink csak szakorvos és gyógyszerész véleményét is figyelembe véve, saját felelősséget vállalva vegyék át
1

 

Nézze meg partnereink oldalait is, hátha talál érdekeset:

Pvcpadló szaküzlet   

A STARTLAP gyáli lapja  

Könyvelés       

Földmunka, Pincekitermelés, Tereprendezés

Lakodalmasház  

Ajtó-Ablak faház fenyőből

  Kőműves Mester

 Roverbontó